Feestende toerist op zoek naar XTC

05 November, 2018 in Pers NL by Dani

English version

Amsterdam 6 november 2018 – XTC is een hot topic onder buitenlandse toeristen in Amsterdam. Gemiddeld wordt er alleen al via zoekmachine Google ruim 29.000 keer per jaar gezocht op de woordcombinatie XTC en Amsterdam. Tijdens het Amsterdam Dance Event steeg dit aantal met 40%.

Enorme stijging in online zoekgedrag

ThingstodoinAmsterdam onderzocht gedurende 289 dagen het online zoekgedrag van buitenlandse toeristen in Amsterdam. Gemiddeld werd in deze periode dagelijks zo’n tachtig keer op de zoektermen XTC en Amsterdam gezocht (23.134 afzonderlijke zoekopdrachten).

Tijdens het Amsterdam Dance Event, het grootste festival voor elektronische muziek ter wereld, schoot het zoekgedrag op deze combinatie van zoekwoorden drastisch omhoog. In zes dagen, waarin 400.000 mensen ADE vierden, werd bijna 700 keer gezocht op deze termen.

Verslavingskliniek Jellinek verzorgd tijdens ADE servicepunten waar men XTC anoniem kan laten testen. “Onze servicepunten werden slechts door een klein aantal buitenlandse gebruikers bezocht”, aldus de woordvoerder van Jellinek. Mogelijk weten weinig toeristen dat ze hun pilletje zonder consequenties kunnen laten testen.

Onzekerheid over legaal gebruik XTC

Er bestaat verwarring onder toeristen over de legaliteit van XTC in Nederland. Dat blijkt uit het grote aantal zoekopdrachten waarbij ook de term Legal werd toegevoegd. Tijdens het Amsterdam Dance Event nam het percentage zoekopdrachten met daarin het woord Legal toe met 60%.

De top vijf meest gezochte zoektermen met legal;

 1. is mdma legal in amsterdam
 2. is ecstacy legal in amsterdam
 3. is ecstasy legal in amsterdam
 4. ecstasy legal in amsterdam
 5. mdma amsterdam legal

Zoekers willen scoren

Volgens ThingstodoinAmsterdam zijn buitenlandse toeristen niet enkel op zoek zijn naar informatie over de drug. Er was ook een sterke toename (38%) in het online zoekgedrag naar de woordcombinatie Amsterdam, XTC en Buy tijdens ADE.

De top vijf aankoopgerichte zoektermen;

 1. xtc shop amsterdam
 2. where to buy mdma in amsterdam
 3. buying mdma in amsterdam
 4. where to buy ecstasy in amsterdam
 5. ecstasy shop amsterdam

Better safe than sorry

ThingstodoinAmsterdam vindt het zorgelijk dat weinig buitenlandse bezoekers gebruik maken van de testservice. “Wij willen gebruik van XTC op geen enkele wijze stimuleren, maar weigeren onze ogen te sluiten voor de realiteit. Als toeristen dan toch besluiten XTC te nemen, kunnen ze beter maar goed geïnformeerd zijn over veilig gebruik ervan. Door advies te geven, willen wij de risico’s voor toeristen beperken”.

Britten relatief gezien het meest op zoek naar Nederlandse MDMA

Alhoewel er vanuit de hele wereld interesse blijkt in pillen/poeders van Nederlandse bodem, blinken de Britten hierin uit. De meeste zoekopdrachten waren afkomstig uit de Verenigde Staten, op de voet gevolgd door het Verenigd Koninkrijk. Gezien het aantal inwoners van beide landen, lijken de Britten oververtegenwoordigd.

De top 10 van meest geinteresseerde landen is als volgt;

 1. United States
 2. United Kingdom
 3. Germany
 4. Australia
 5. France
 6. Ireland
 7. India
 8. Italy
 9. Sweden
 10. Norway

* Nederland was vertegenwoordigd op de derde plaats, echter zullen dit veelal engelstalige zoekopdrachten van toeristen ter plekke zijn, vandaar dat we Nederland buiten beschouwing hebben gelaten voor deze top 10.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments on "Feestende toerist op zoek naar XTC"

There are no comments on this post.


Post navigation